Google Romania si standardul international ISO 639. Au mai trecut 3 ani

[ 2007, noiembrie, inainte de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei ]

In urma cu trei ani de zile, eram primul roman care a sesiza Google despre deja celebra versiune a lor in “limba moldoveneasca“.

Am incercat sa raspandesc vestea in cat mai multe medii si am initiat dezbateri pe acest subiect de fiecare data cand s-a ivit o ocazie. Am vorbit cu foarte multi oameni, am cunoscut si directori de pe la Google insa  nici ei nu stiau cu cine sa vorbeasca pentru astfel de detalii mai mult “politice” decat tehnice.

[ 2008, noiembrie, inainte de 1 Decembrie… ]

Biblioteca Congresului American a suprimat codurile atribuite limbii moldovenesti in standardul ISO 639, urmand ca in locul acestora să fie folosite codurile limbii romane: ro, ron si rum.

[ 2009 ]

Spre bucuria mea, prin natura locului de munca, aveam acces deja la decidenti din Google care incepusera sa ne colinde meleagurile. Unii vorbeau si limba romana insa interesul primar era legat de business si faptul ca agentiile de media se feresc de ei ca de ciuma. Problema mea (personala, evident) cu limba moldoveneasca nu a ajuns la persoana potrivita pentru ca am descoperit in Google o corporatie greoaie cu foarte multi oameni destepti legati la maini si la picioare, care nu se cunosc intre ei – la Google lucrurile functioneaza multumita tehnologiei.

[ 2010 ]

Google deschide primul birou in Romania, country manager Dan Bulucea. Imi permit sa scriu ca domnul Dan Bulucea vorbeste bine si limba “moldoveneasca” insa eu abia astept sa vad Google Translate localizat cu traducere din “limba moldoveneasca” in limba romana si invers. Imi dau seama ca problema mea nu are un substrat de business asa ca nu are de ce sa fie pe agenda cuiva de la Google.

[ 2010, 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei ]

Google afiseaza un logo cu insemnele nationale ale Romaniei. Google.md ramane in limba “moldoveneasca”.

Lupta mea corporatista continua dupa 3 ani de zile :). Dupa principiul “stiu pe cineva”, o sa mai fac o cerere, o sesizare si sunt din ce in ce mai increzator ca o sa dau de cine trebuie.

Google.md va fi afisat in limba romana. E o promisiune! 😉